Några av våra favoritrecept!
Ungsrostade grönsaker
Att rosta grönsaker i ugn är både snabbt och enkelt.
man har lite olivoljadirekt på varje blomma, då blir
dom inte heller lika brända.
-
Gör grönsakerna till stavar, klyftor etc, så att
dom är ungefär lika stora (så dom blir klara samtidigt) - Lägg dom i en ugnsform.
- Häll över olivolja efter tycke.
- Strö över havssalt.
- Lägg i några vitlöksklyftor, det vita tjafset kan vara kvar.
- Stoppa in i ugn uppvärmd till 225o.
- Potatis
- Röd och gul lök
- Morötter
- Paprika (om man vill ha den ordentligt rostad)
- Palsternacka
- Blomkål
- Tomat
- Broccolistam
- Hel vitlök delad på mitten
- Färnkål
- Gröna ärtor
- Vårlök
- Paprika
- Broccoliblommor (färsk eller frusen)
- Peferoni
- Skivade morötter
man har lite olivoljadirekt på varje blomma, då blir
dom inte heller lika brända.
Gravlaxpasta
15 min, 4 portioner
- 4 portioner pasta
- 150 g gravad eller kallrökt lax
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1 ½ msk senap
- ½ msk honung
- 1 tsk pressad citron eller vinäger
- ½ dl hackad dill
- 1 krm vitpeppar
- Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
- Skär under tiden laxen i små bitar.
- Blanda crème fraiche, senap, honung, citronsaft, dill och
peppar i en kastrull. - Låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner laxen.
- Lägg upp pasta på tallrikar och häll laxsåsen över.
- Tänk på att såsen inte ska koka efter att du tillsatt
laxen för då blir laxen kokt och den är godast som den är
eftersom den redan är tillagad.
Annas saffransfisk
4 personer
- 400g fryst fisk (helst sej)
- 3 dl grädde
- 1/2 paket (1/4g) saffran
- 1 kryddmått paprikapulver,
- 1 tsk torkad söndersmulad dragon
- Knapp tsk salt
- Några drag på svartpepparkvarnen.
- Placera det hårdfrysta (fisken skall inte tinas) blocket i trång smord ungsform.
- Häll allt annat i en liten kastrull
- Koka upp som hastigast och slå såsen över fiskblocket.
- Sätt in formen i 200-225o ungsvärme i 40-45 min.
- Serveras till kokt potatis och små gröna ärtor.
- Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde 2dl + 1dl laktosfri mjölk.
- Glutenfri
- Jag tycker att de gröna ärtorna blir bäst om man lägger dom i en ungsform, häller på
lite olivolja, stör över lite havssalt och stoppar in i ugnen 15 minuter innan fisken är
klar. - Det är aldrig fel att göra lite extra sås heller.
Punsch/arraksbollar
- 1 paket sockerkaksmix
- 100 gram magarin (Smält och avsvalatt)
- 1 dl extrakt ( arrak eller punsch)
- 2-3 msk Kakao
- Blanda ihop.
- Ställ i kylen lite så det blir lättare att göra bollar.
- Rulla dem sen i chockladströssel..
- Kan även göra dammsugare av detta recept.
- Då behövs marsipan och smält chocklad.
Kladdkaka
Ungsvärme 175
- 100 gram smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- Smält smöret
- Vispa samman socker och ägg.
- Häll i smöret.
- Blanda vanilj, kakao, mjöl och salt och häll det i smeten.
- Smörj formen och ha i ströbröd eller kokos
- Häll i smeten
- Kakan i ugnen i ca 10-25 min ta ett stickprov..